Alvar ja Ragni Cawén – Elämänvirrassa. Kirja

14,00

  • Kovakantinen
  • K5 – Uudenveroinen
  • Painovuosi 2015

Saatavuus: 1 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 1660/B6 Osasto:

“Olimme molemmat aika kriittisiä ja hemmoteltuja. Meidän piti hioutua toisiamme vastaan. Se vei aikaa. Luonnollisesti meillä oli yhteentörmäyksiä, mutta suhteemme oli vakaalla pohjalla, se perustui luottamukseen, kunnioitukseen ja rakkauteen. Me tiesimme, että se kestää. Ja me lähestyimme vuosi vuodelta toisiamme.”
– Ragni Cawén

Kaksoiselämäkerta kertoo 1900-luvun varhaisiin modernisteihin ja samalla boheemiin taiteilijasukupolveen kuuluvasta taiteilijaparista Alvar ja Ragni Cawénista ja heidän lähipiiristään.

Alvar ja Ragni solmivat avioliiton vuonna 1924. Avioliittoa kesti vain yksitoista vuotta, se päättyi äkillisesti Alvar Cawénin saamaan sydänkohtaukseen. Ragni Cawén, joka oli lopettanut taiteellisen työnsä naimisiin mentyään, teki suuren työn järjestäessään miehensä muistonäyttelyitä ja luetteloidessaan tämän teoksia. Myöhemmin hän palasi maalaamisen pariin. Vaikka Cawénien yhteinen taival jäi lyhyeksi, se on tärkeä osa maailmansotien välistä taidehistoriaamme. Keskeisen osan kirjassa saa sen vuoksi heidän elämänpiirinsä taiteilijatovereineen.

Alvar Cawénin merkitys taiteilijana ja opettajana oli suuri. Hän opiskeli useita vuosia Ranskassa ja oli yksi ensimmäisistä kubisteista Suomessa. Tärkeintä hänen taiteessaan oli kuitenkin aiheen herättämä tunne; monille maalauksille on ominaista miltei pakahduttava ymmärrys ihmisen pohjimmaisesta surumielisyydestä. Aikalaiskriitikot yrittivät tehdä Ragni Cawénista miehensä kopiota, mikä oli pikemminkin ajan kaavamainen tapa kohdella taitelijavaimoja miestensä ”oppilaina’ kuin tosiasia. Ragnista kehittyi täysin omanlainen taiteilijapersoonallisuus. Alvar oli vakava. hillitty ja ankara tutkija, Ragni taas rehevä värien ja siveltimien käyttäjä.

Paino 0.5 kg

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Alvar ja Ragni Cawén – Elämänvirrassa. Kirja”

Vendor Information

  • No ratings found yet!